divendres, 9 d’octubre del 2015

EL BALL DELS PLANETES (i sense telescopi)

Observats des de la Terra les estrelles, el Sol i la Lluna tenen moviments previsibles. En canvi els planetes sembla que facin el que vulguin (els grecs antics els anomenaven "πλάνητες ἀστέρες", literalment estrelles errants).
Aquest mes d'octubre entre les sis i les set de la matinada, abans de sortir el sol, podem veure cap a llevant quatre planetes (Mercuri, Júpiter, Mart i Venus) més o menys alineats amb la Lluna. A la festa còsmica també hi han convidat Regulus, l'estrella més brillant de la constel·lació del Lleó. 
Aquesta és la única vegada d'aquest any en què es produeix l'alineació de quatre planetes amb la Lluna, i que ho podem presenciar sense necessitat de cap telescopi:

De fet, és com un passeig que la Lluna fa entre la fila de planetes alineats en diagonal, de dalt a baix Venus, Mart, Júpiter i Mercuri molt més avall.

Aquí podem veure una simulació del recorregut de la Lluna durant aquests dies.

A la pràctica Mercuri queda massa pròxim a l'horitzó de manera que el més probable és que veiem això: 

I aquestes són les fotos que des de casa seva ha fet l'alumna de 2n d'ESO Paula González, on es veuen perfectament Venus i Júpiter per sobre de la Lluna (Mart, poc lluminós, queda esborrat per la llum del Sol ixent). 
Gràcies Paula per estar atenta al cel!

10 octubre

10 octubre: d'equerra a dreta Lluna, Júpiter i Venus
9 octubre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada