dimecres, 21 d’octubre del 2015

COLTAN,UN MINERAL DRÀMATIC


Hi ha reportatges que mostren les condicions inhumanes que hi ha a les mines d’on s’extrau. Per Internet trobes dades on afirmen que per cada quilo de coltan extret han mort tantes persones. Els diners que genera financen l’armament per mantenir la guerra i assegurar el control de la producció per part de països i industries de diferent indrets del planeta.

La clau és que es fa servir per fabricar components dels aparells electrònics. El telèfon mòbil, l’ordinador i tots aquests estris requereixen coltan. Que, pensant-ho un moment, sembla un nom estrany per un mineral.

Esta format per la barreja de dos minerals, la columbita i la tantalita.

Químicament la columbita són òxids de niobi, ferro i manganès [(Fe, Mn) Nb2O6]. L’oxigen, el ferro i el manganès no són massa importants, però el niobi si. Sobretot es fa servir per fabricar acers, però el podem trobar en moltes aplicacions industrials.

L’altre mineral, la tantalita, és similar a la columbita, però part dels àtoms de niobi s’han substituït per àtoms de tàntal [(Fe,Mn)(Ta,Nb)2O6].Aquest mineral, s utilitza per fabricar condensadors electrolítics, un dels components dels aparells electrònics miniaturitzats.

Es tracta d' una simple equació. Volem fer servir telèfons mòbils i preferiblement canviar-los cada any. Volem ordinadors portàtils, tablets i dispositius cada vegada més petits i amb més aplicacions i això genera un negoci fabulós. Però per fabricar-los cal tàntal, i el tàntal es troba al coltan. Sense coltan, podriem dir adeu a la telefonia mòbil i als aparells als que ja ens hem acostumant i que estan modificant el món d’una manera radical. No és estrany que el considerin un mineral estratègic.






-Video interesant sobre aquest fenomen-

      http://historiaybiografias.com/coltan/: link interessant sobre l' explotació de coltan a Africa

link original de la noticia: http://ciencia.ara.cat/centpeus/2011/02/18/coltan-un-mineral-dramatic/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada