dimecres, 4 de maig del 2016

MATO TIPILA, "LA TORRE DEL DIABLO"

El Mato Tipila, conegut popularment com "La torre del diable", és un coll volcànic, forma del relleu d'origen volcànic que es crea quan la lava s'endureix dins d'un filó sobre un volcà actiuque es situa al nord-est de Wyoming, Estats Units. La seva formació va ser en el periode terciari, fa uns 65 milions d'anys, pero conté algunes roques que tenen entre 195 i 225 milions d'anys. S'eleva uns 386m per sobre del terreny i el seu cim es troba a 1558m per sobre del nivell del mar. El primers homes que va escalar aquest volcà van ser William Rogers i Willard Ripley l'any 1893, però el primer que la va escalar utilitzant les técniques modernes va ser l'alemany Fritz Wiessner a l'any 1937.


Esta format per columnes basàltiques, que són formacions regulars de pilars verticals, que es formen per fractura progressiva de la roca durant el refredament lent de la lava basàltica en xemeneies volcàniques o calderes.


Al voltant d'aquest volcà hi han moltes llegendes populars. Una de elles es que deien que servia de punt per la comunicació dels humans amb els extraterrestres. La llegenda més popular es la llegenda India sobre la seva formació, les tribus de la regió diuen que set verges perseguides per un gran ós, van tratar de refugiar-se a sobre d'una roca i li van pedir ajuda al "Gran Espiritu" i aquest va fer que la roca pugés per posar-les fora de perill.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada